50+jaar+World+Forum+The+Hague%3A+%27events+veranderen+niet%2C+de+vorm+wel%27
Nieuws

50 jaar World Forum The Hague: 'events veranderen niet, de vorm wel'

Het klinkt als een zoveelste jubileum in de Nederlandse evenementenbranche. Maar de 5 decennia van het World Forum geven een heel ander beeld, dan alleen een taart en een bosje bloemen. De locatie blijkt de perfecte graadmeter van hoe onze branche zich ontwikkeld heeft en geeft met die historie ook al weer koers voor de komende periode.

In één klap kende de hele wereld de locatie in Den Haag. In tientallen talen werden de nationale journaals geopend met de Nuclear Security Summit in World Forum The Hague. Het was een soort Champions League evenement waar voor de buitenwereld een perfecte organisatie, gedurfd inhoudelijk concept (scenario based) en optimale beveiliging samenkwamen. Voor het World Forum zelf was het de samenkomst en uiting van tientallen jaren van ervaring, expertise en meebewegen met de markt. ‘Mijn absolute hoogtepunt van dat evenement, waar de hele wereld meekeek? Dat de hele buurt en community rondom onze locatie direct na het evenement naar binnen mocht om te zien wat er toch bij de buren was gebeurd de afgelopen dagen’, straalt directeur Michiel Middendorf nog altijd na.

Met die uitspraak komt 50 jaar pionieren samen. Want al vanaf het moment dat de eerste steen van het toenmalige Nederlands Congresgebouw gelegd werd, zagen lokale bestuurders het potentieel van de locatie. ‘Van iedere euro die bij ons uitgegeven wordt, worden er 7 euro’s uitgegeven in de ‘community’. Elke FTE bij ons, zijn 10 FTE’s in de gemeenschap rondom World Forum. Daarnaast was het Nederlandse Congresgebouw, en later het World Forum, vanaf moment 1 een inhoudelijke verrijking voor Den Haag als bestemming. Dit is het hart van Den Haag als het gaat om issues, thema’s en onderwerpen die besproken worden. Hier wordt de wereld een beetje beter gemaakt. Dat is een prachtige rol voor een gebouw…’

Met de nieuwe technische middelen, innovaties, kunnen ontmoetingen alleen nog maar beter gefaciliteerd worden, maar dan moet je meebewegen en durven.

Middendorf kan als geen ander analyseren hoe de afgelopen 50 jaar een voorbode zijn voor wat ons te wachten staat. ‘Een locatie als de onze moet meegroeien met de ontwikkelingen in de markt van evenementen en congressen. Het event om het event is volledig passé. Het startpunt is nu: wat willen we communiceren en hoe? Dat is voor ons als locatie een veel leuker vraagstuk, zeker in de wetenschap dat eenrichtingsverkeer in de live communicatie voorbij is. Toch is de basis in een halve eeuw niet veranderd: mensen willen bij elkaar komen, want zo zijn we geprogrammeerd en het draait om emotie, beleving. Maar de vorm verandert wel en daar zit in mijn ogen ook het onderscheidende vermogen voor locaties. Met de nieuwe technische middelen, innovaties, kunnen ontmoetingen alleen nog maar beter gefaciliteerd worden, maar dan moet je meebewegen en durven.
Je ziet bijvoorbeeld bij de Nederlandse overheid echt durf om tot andere vormen en concepten te komen als het gaat om communicatie en kennisoverdracht. Scenario Based of een totaal anders ingerichte zaal, ik ben daar echt trots op. Aan de andere kant: wat is onze Uber of onze AirBnB? In mijn ogen zit het niet in die totaal disruptieve bedrijven, als het om evenementen en live communicatie gaat. Het samenkomen is zo elementair dat de veranderingen voorzichtig kunnen worden aangebracht. Ik roep de groep opdrachtgevers die stug vasthouden aan verouderde concepten echter wel op om het iets meer los te laten. Proactief zijn, creatieve dynamiek zoeken en vinden, dat is ons vak.’

Meer lezen? Blader dan naar pagina 58 en 59 van het nieuwste EventBranche Magazine. Ontvangt u ons magazine nog niet? Word dan nu lid voor 159,- per jaar (excl. BTW, volledig aftrekbaar), geniet van vele voordelen en ontvang het nieuwste magazine (met o.a. de Eventtrends Top20) bij u op de mat.

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.