Drie+onderzoeken+naar+evenementen+en+corona+in+Nederland%2C+Spanje+en+Duitsland
Nieuws

Drie onderzoeken naar evenementen en corona in Nederland, Spanje en Duitsland

CORONA EN EVENEMENTEN - Terwijl in Nederland het Fieldlab Evenementen door Nederland trekt. En een reeks aan experimenten/evenementen data en kennis op moet leveren om de routekaart te versnellen, is er internationaal inmiddels aardig wat data te verkrijgen. EventBranche.nl zette er een aantal op een rij.

Nederland: Niemand raak besmet tijdens eerste Fieldlab Evenement 

De redactie van EventBranche.nl heeft nog nergens een zo uitgebreid onderzoeks- en experimentprogramma als in Nederland gevonden. Met name de reeks van verschillende soorten evenementen en de sterke verbinding tussen branche en diverse ministeries, maakt het Fieldlab krachtig. En ook al was het eerste evenement Back 2 Live het zakelijke congres, niet bedoeld om te kijken hoeveel besmettingen je krijgt bij een evenement met 500 bezoekers, maar vooral gericht was op het vergaren van data over bezoekersdynamiek, ventilatie, contactmomenten etc, toch was het erg fijn dat er daags na het evenement geconcludeerd kon worden: nul besmettingen tijdens het event. Bezoekers moesten een negatieve PCR-test kunnen overleggen om binnen te komen en werden 5 dagen later wederom getest.

Bekijk ook de Q&A in Jaarbeurs Utrecht:

>> Geen enkele besmetting Fieldlab Evenement

Duitsland: Onder voorwaarden kunnen events doorgaan

De resultaten van 'Restart-19' werden op 29 oktober 2020 in een persconferentie op de Martin Luther Universiteit toegelicht. De conclusie is dat grote culturele en sportieve evenementen in zalen met veel toeschouwers onder specifieke voorwaarden mogelijk zijn tijdens de pandemie. Die voorwaarden zijn onder meer: een gelimiteerd aantal toeschouwers, adequate ventilatiesystemen, permanente deugdelijke maskers, strikte hygiëne- en afstandsregels en adequate controles. Bekijk de persconferentie van het Restart-19 onderzoek:

>> Grote evenementen onder voorwaarden niet gevaarlijk
 

Spanje: sneltest, mondkapje en oa ventilatie zorgen voor 0 besmettingen

Het test evenement in Spanje wilde aantonen dat met de nodige maatregelen (mondkapje, sneltest, hygiene-maatregelen, signing en routing, etc) een indoor evenement geen besmettingen hoeft op te leveren. Daarbij was er bijvoorbeeld een aparte horeca-ruimte, de enige plek waar drankjes werden geserveerd. Alle bezoekers kregen een gecertificeerd mondkapje, maar mochten bijvoorbeeld gewoon dansen en zingen tijdens de 4 optredens, die in totaal 5 uur duurden.

Gemiddeld bleven bezoekers 2 uur en 40 minuten in de locatie Sala Apolo, waar in het gehele gebouw alle crowd control maatregelen waren genomen. Van signing tot live crowd management en van gelimiteerde toegang tot het toilet tot het voorkomen van rijen in de locatie. EventBranche.nl dook ook even in de ventilatie van evenementenlocatie Sala Apolo en die wordt door de onderzoekers aangeduid als: All air flows and room ventilation were optimized in the two indoor rooms and air exchange was monitored along the entire event.

0 besmettingen
De kleine 1000 deelnemers van het test evenement werden in twee groepen verdeeld, van de maximaal toegestane 500 bezoekers gingen er 463 naar binnen en 496 deelnemers aan het experiment keerden als testgroep huiswaarts. Beide groepen lieten zich na 8 dagen wederom testen. De uitslag:

463 bezoekers van het evenement: 0 besmettingen
496 in de controle groep, zonder toegang tot het evenement: 2 besmettingen

>> Wat leren we van het test evenement met nul besmettingen?

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.