Energiebedrijf+Neste+maakt+klimaatverandering+levend+met+live+experiment+Zero+Island
Nieuws

Energiebedrijf Neste maakt klimaatverandering levend met live experiment Zero Island

Neste heeft afgelopen zomer het Zweedse vakantie eiland Lidö veranderd in een realistisch experiment over klimaatverandering. Het bedrijf wilde onderzoeken hoe ver de beschikbare technologieën kunnen bijdragen aan het behalen van de doelstellingen voor emissiereductie. Met kleine veranderingen in energieproductie, verwarming, brandstof en voedsel, heeft Zero Island de uitstoot drastisch verlaagd, zonder af te doen aan de ervaring die het zijn bezoekers bood.

​Met oplossingen variërend van hernieuwbare brandstoffen en groene energieproductie tot alternatieve oplossingen voor lekker eten, bereikte het eiland een emissiereductie van 78% en koolstofneutraliteit binnen slechts een jaar. “Als producent van hernieuwbare brandstoffen kijken we vaak naar het grote geheel van duurzaamheid. We waren verrast dat deze ogenschijnlijk kleine, alledaagse oplossingen zo'n enorme impact kunnen hebben op de uitstoot van het eiland wanneer ze worden gecombineerd. We kunnen nu zoveel voor het klimaat doen, het is gewoon een kwestie van wil. Dat hebben we op Zero Island aangetoond ”, zegt Sirpa Tuomi, marketingdirecteur van Neste.

Het Zero Island-experiment was een samenwerking tussen verschillende organisaties: energiebedrijven Neste en Fortum leverden hernieuwbare brandstoffen, zonnepanelen en groene elektriciteit op basis van zonne-energie, wind en waterkracht. De toeristische ondernemers van het eiland hebben in totaal 18 duurzame oplossingen op het eiland toegepast, terwijl de Archipelago Foundation toezicht hield op het behoud van de culturele en ecologische waarden van het eiland. Installaties en transport werden gecoördineerd door energieconsultants van Aktea, die optrad als technisch adviseur in de projectgroep, terwijl klimaatadviesbureau Tricorona de emissiereducties en de projectresultaten berekende.


 

Kleine oplossingen voor grote resultaten
Afgezien van de duurzame Nolla-hut en een klein zonnepark, werd er niets nieuws gebouwd op het eiland. Kleine aanpassingen en toevoegingen werden aangebracht aan de manier waarop bestaande voorzieningen en apparatuur worden gebruikt op het historische eiland, waarvan de oudste gebouwen dateren uit de 18e eeuw.

Aan het begin van het project werden de emissies van het eiland in kaart gebracht. Het uitgangspunt voor emissies in 2018 was 180 ton CO2e. De grootste bijdrage bleek voedsel, voorzieningen en transport te zijn, wat ook het geval is bij de uitstoot van huishoudens. In de loop van het experiment werden de emissies teruggebracht tot slechts 40 ton CO2e, die werden gecompenseerd door een Gold Standard-emissiereductie-initiatief.

De uitstoot van installaties daalde met 94 procent
De huizen en hutten op het eiland waren uitgerust met een aantal energiebesparende oplossingen: van klimaatgordijnen die helpen de binnentemperatuur te regelen tot verschillende soorten warmtepompen die traditionele verwarmings- en airconditioningoplossingen vervangen, terwijl de uitstoot van verwarming met 99% wordt verminderd. Alle faciliteiten zijn ook overgeschakeld naar ledverlichting en fossielvrije elektriciteit, waarvan ongeveer 25 procent wordt geproduceerd door het nieuw geïnstalleerde zonnepark van het eiland.

De uitstoot door transport daalde met 70 procent
Op het eiland Zero begonnen veerboten en wegtransport Neste MY Renewable Diesel te gebruiken. 100% gemaakt van duurzaam afval en residuen, het is fossielvrij en de uitstoot kan tot 90% lager zijn in vergelijking met gewone diesel. Op Zero Island zorgde het tanken van de veerboten en voertuigen voor een vermindering van de CO2e-uitstoot door transport met 70%.

De uitstoot van voedsel daalde met 48 procent
Als onderdeel van het Zero Island-experiment begon het restaurant van het eiland een speciaal driegangenmenu aan te bieden dat was ontworpen om emissiearm te zijn. Door lokaal geproduceerde vis en groenten en vindingrijk gebruik van ingrediënten, werd het menu geproduceerd met 74 procent lagere emissies in vergelijking met eerdere alternatieven. De gaskachels waren ook uitgerust met bio-LPG, waardoor de uitstoot van het voorgaande jaar werd gehalveerd.

Van de 18 oplossingen die op het eiland zijn geïmplementeerd, hebben er 9 rechtstreeks bijgedragen aan het verlagen van de CO2e-uitstoot, terwijl anderen het afvalbeheer hebben verbeterd, bezoekers hebben opgeleid of de reiservaring op een duurzame manier hebben uitgebreid. Alle oplossingen die op het eiland worden gebruikt, zijn momenteel beschikbaar voor ieder huishouden.

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.