Evenementenbranche+loopt+voorop+met+de+Plastic+Promise
Nieuws

Evenementenbranche loopt voorop met de Plastic Promise

Tijdens ADE Green, een conferentie voorafgaande aan het Amsterdam Dance Event werd de Plastic Promise gelanceerd. Staatssecretaris Stienje van Veldhoven van Infrastructructuur en Waterstaat en DJ Sam Feldt lanceerden de campagne samen met andere betrokken partijen uit de evenementenindustrie. Zo scharen onder andere AB InBev, Air Events, Coca-Cola en de gemeente Amsterdam zich achter het initiatief.

Op evenementen worden enorme hoeveelheden wegwerpplastic gebruikt. Dit moet binnen 3 jaar terug gebracht worden naar 50 procent, dat is het doel van de campagne. De plastic producten moeten worden vervangen door herbruikbare producten of nog beter; door biodegradable producten. De Plastic Promise campagne richt zich op organisatoren van festivals, sport- en zakelijke evenementen, drankmerken en andere leveranciers. Via de website van Plastic Platform kunnen bedrijven kenbaar maken dat ze willen meewerken. 

Feldt is zelf al bewust bezig met de plastic-problematiek. Hij gebruikt zelf altijd een herbruikbare waterfles en hij vraagt organisatoren van evenementen waar hij speelt om geen rietjes uit te delen. Tenzij hier om gevraagd wordt.  

Milieu schade en verspilling is top of mind
Door de grootschaligheid van festivals is duurzaamheid, de ecologische footprint en het reduceren van afval heel belangrijk. Van Green Teams, waterbesparing systemen, recycelbare producten tot duurzame verlichting. Ook de overheid is bezig met het beperken van milieuschade. Zo zal er vanaf 2020 sprake zijn van een belasting per festivalbezoeker én voor festivalorganisaties voor het gebruik van de openbare ruimte. Het Britse muziekfestival Glastonbury wil in 2019 helemaal van het plastic af zijn, dat zou 1 miljoen plastic flessen kunnen besparen. 

Het Plastic Promise platform biedt tevens een toolkit. Waarmee je een antwoord krijgt op de vraag: een afvalvrij festival, hoe doe je dat?  

Want.. wat is verantwoord plasticgebruik dan?
1.     Reduce (of beter nog; refuse): is het plastic artikel echt nodig, of kan het ook achterwege worden gelaten? Denk hierbij aan samples, giveaways et cetera.
2.     Reuse: kunnen we het plastic vaker gebruiken? Bijvoorbeeld middels een borgsysteem.
3.     Recycle: hoe kunnen we het plastic hoogwaardig recyclen?

Join the Movement & make a Plastic Promise 
 

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.