Hoe+zit+het+met+de+veiligheid+tijdens+de+Tour+de+France%3F
Nieuws

Hoe zit het met de veiligheid tijdens de Tour de France?

Het evenement in de wielersport: de Tour de France, maar tevens ook een immense logistieke uitdaging. Om de veiligheid van de sporters en bezoekers te waarborgen worden er tijdens het jaarlijkse evenement 23.000 politieagenten ingezet. Toch zit iedereen op het puntje van hun stoel als de topsporters tussen de chaos aan toeschouwers door slalommen. Kun je de veiligheid van de topsporters garanderen?

Het ministerie van Binnenlandse Zaken van Frankrijk verwacht dat er dit jaar 10 tot 12 miljoen mensen langs de kant van de weg staan tijdens de tour. Ondanks de massale inzet van de politie is het niet mogelijk om al die mensen te monitoren. 


Het gaat dan ook mis, zo brak topwielrenner Vincenzo Nibali een rugwervel doordat het camera koord van een toeschouwer aan zijn fliets bleef haken. Naast dit soort indicenten wordt er ook gevreesd voor de veiligheid van één renner, namelijk de nummer 2 in het klassement Chris Froome. De Brit is omstreden door een positieve dopingtest bij de wielerronde de Vuelta, hierdoor wordt hij niet overal even warm ontvangen en klinkt er regelmatig 'Boe-geroep' vanuit het publiek. Tijdens de twaalfde etappe werd Froome door een toeschouwer bijna van zijn fiets geduwd op 6,5 kilometer van de finish. 

Wat kun je als organisatie doen om de veiligheid van de renners en Froome in het bijzonder te waarborgen? Mari van Dorst van Crowd Support ging hierover in gesprek met het AD

Normaal gesproken wordt bij een beveiligingsvraagstuk eerst bekeken of de omgeving waarin de te beveiligen persoon zich begeeft te beveiligen is, zegt Mari van Dorst van beveiligingsbedrijf Crowd Support. ,,Maar bij de Tour is dat niet te doen. Het is zo'n uitgestrekt parcours. Je kunt wel zeggen dat je een hele beklimming afzet met hekken, maar ik kan ook in de afdaling zo twaalf manieren bedenken waarop mensen een bedreiging voor de coureur kunnen vormen."

Daarom moet je overschakelen op wat in beveiligingsjargon 'close protection' wordt genoemd: het beschermen van de persoon zelf. ,,Bij concerten zie je dat bijvoorbeeld als artiesten het publiek in lopen. Beveiligers met getrainde ogen kunnen zich zo opstellen dat ze afwijkend gedrag in de omgeving herkennen. Maar wielrenners verplaatsen zich met zo'n rotvaart, dat dat niet te doen is."

Bij marathons zijn wel eens fietsers ingezet om lopers te beveiligen, vertelt Van Dorst. Maar dat is bij Froome dus geen optie. Zijn motoren een alternatief? Een motard voor hem, eentje links en eentje rechts? Ruben van Berg, operationeel directeur van beveiliger Securitas, betwijfelt het. ,,Juist motoren en auto's zorgen nu tijdens wielerwedstrijden voor onveilige situaties. Er is juist een roep om minder motoren."

Er is volgens de experts maar één conclusie mogelijk: de veiligheid van Froome kan niet gegarandeerd worden, en die van de overige renners evenmin. En dus moeten Froome en co hun hoop en vertrouwen vestigen op het gezonde verstand van de fans.

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.