Johan+Cruijff+ArenA+wint+milieuprijs+met+slim+opslagsysteem+voor+deelbare+energie
Nieuws

Johan Cruijff ArenA wint milieuprijs met slim opslagsysteem voor deelbare energie

Het slimme energie opslagsysteem van de Johan Cruijff ArenA heeft de prestigieuze Green Apple Award voor Environmental Best Practice gewonnen. Dit systeem, bestaade uit tweedehandse batterijen uit elektrische auto’s, voorzien het stadion van betrouwbare en duurzaam opgewekte energie; ook tijdens stroomstoringen.

In de toekomst wil de ArenA de megabatterij, zoals deze wordt genoemd, graag delen met buren zoals de Ziggo Dome, AFAS Live en de bewoners van Amsterdam Zuidoost. Het energie opslagsysteem heeft een totaal vermogen van 3MW, genoeg om enkele duizenden huishoudens van stroom te voorzien.

De ArenA-batterij draagt bovendien bij aan een stabiel Nederlands energienet. De batterij in de Johan Cruijff ArenA speelt een belangrijke rol in de balancering van vraag en aanbod van energie. De batterij helpt met het ontlasten van het energienet door pieken die tijdens bijvoorbeeld concerten ontstaan, af te vlakken. Zo kan de batterij worden geladen op momenten dat er pieken op het net ontstaan en het opslagsysteem in de ArenA capaciteit over heeft. Ook kan de energie uit de 4.200 zonnepanelen op het ArenA-dak optimaal worden gebruikt.

Amsterdam Innovation Arena
Het energie opslagsysteem en de Amsterdam Energy ArenA, het energiebedrijf van het stadion, zijn concrete resultaten van de Amsterdam Innovation Arena. Binnen dit innovatieprogramma werken kennisinstellingen, overheden en bedrijven als BAM, Nissan, Eaton en The Mobility House aan het stadion van de toekomst. Het stadion en het omringende gebied fungeren daarbij als Living Lab, als hotspot waar innovaties worden getoetst in de praktijk.

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.