Live+communicatie%3A+wat+leren+we+van+Greta+Thunberg%3F+7+gouden+lessen
Nieuws

Live communicatie: wat leren we van Greta Thunberg? 7 gouden lessen

LIVE COMMUNICATIE - Eens in de zoveel tijd is er een live communicatie dat de wereld heel iets de andere richting in duwt. De 15-jarige Greta Thunberg sprak op de Climate Change Top van de VN en is sindsdien een belangrijke vormgever van het debat over duurzaamheid en een betere wereld. 'You have run out of excuses and we are running out of time.' De zeven lessen die we moeten leren.

Maar wat is het toch dat we van Greta moeten leren, waarom maakt ze zo'n ongelooflijke indruk en waar zit die impact?

  • De expert als spreker

Twee jaar geleden benoemde EventBranche Magazine 'de expert als spreker' als één van de grootste trends en ontwikkelingen. Minder snel kiezen voor de bekende namen, maar het podium geven aan de expert, de doelgroep zelf. Greta Thunberg is de vertaling daarvan: politici praten over de toekomst van de aarde, zij en haar generatie zijn de toekomst. Het gaat over haar toekomst, meer dan van de mannen en vrouwen in pakken. Tel daarbij op haar jonge leeftijd en een deel van de impact is verklaard.

  • One-liners

Of ze een tekstschrijver heeft...wij denken van niet, maar het is een feit dat ze een geboren creator van oneliners is. Persoonlijke favoriet: 'We are schoolstriking because we have done our homework.' Daarmee legt ze in één zin de discussie rondom het wel of niet mogen staken van scholieren lam en geeft ze de ultieme voorzet aan zichzelf en de demonstranten uit te leggen waarom ze staken. En die one-liners die gaan de wereld over in deze tijd van korte, krachtige berichtgeving. Eentje nog? Om het onderwerp groter te maken dan een discussie met de gevestigde orde: 'Politicians don't want to talk to us, good, we don't want to talk to them either.'

  • Geen geroeptoeter, maar meteen naar de verandering

Het is heel makkelijk in een speech alles wat slecht is aan te stippen of al schreeuwend de zaal in knallen om je gelijk te krijgen. Greta gebruikt pittige stellingen om daarna direct naar haar visie en oplossingen te komen. 'We need new politics, we can't save the world by playing by the rules, the rules have to change.' Vervolgens houdt ze een spiegel voor en legt ze haarfijn uit hoe die regels moeten veranderen en wat er moet gebeuren:

  • Humor

Het blijft één van de krachtigste en meest impactvolle contentoverbrengers: humor. Het blijft hangen, het dringt door, zeker als een meisje met het Syndroom van Asperger van 15/16 jaar oud, de spijker op de kop slaat: 'I think in many ways we autistics are the normal ones and the rest of the people are pretty strange, especially when it's about a sustainable world.' 

  • Feitenkennis

En met alleen woorden komen we er in deze wereld van transparantie niet meer. En zoals het gaat in deze snelle wereld, de feiten worden zelden gecheckt, maar je hebt 'ze' wel nodig om het verhaal kracht bij te zetten. Of je kunt ook duidelijk maken waar de feiten gehaald moeten worden: 'You don't want to talk to us? Ok, that's fair enough, you don't have to, you have to talk to the scientists, they have the facts.'

  • Draagvlak tonen

Het is natuurlijk lastig: daar sta je dan als 15-jarig op een wereldpodium. Om de live communicatie kracht bij te zetten, om het draagvlak van jouw standpunt een breder fundament te geven, heeft Greta een slimme oplossing bedacht: andere jonge mensen letterlijk achter zich krijgen:

  • Herkenbaarheid

Nog een aardig detail: haar iconische voorkomen. Niet alleen door haar leeftijd, maar ze heeft een soort van trademark gemaakt van haar twee vlechten. Gewoon leuk, of slim gedaan? Vanuit een live communicatie oogpunt beide.


Foto: Greta Thunberg - bron Wikipedia

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.