Onvoldoende+beveiliging+op+grote+evenementen+zorgt+voor+gevaar
Nieuws

Onvoldoende beveiliging op grote evenementen zorgt voor gevaar

Deze week spendeerde BNR nieuwsradio aandacht aan de grote evenementen die dit jaar Nederland aan gaan doen. De Nederlandse Veiligheidsbranche maakt zich zorgen over de beveiliging van deze grote evenementen. Waarbij het gaat om Formule 1, het Eurovisie Songfestival, Sail Amsterdam en de Invictus Games.

Volgens de Nederlandse Veiligheidsbranche is er te weinig oog voor beveiliging.  Wat is hier de oorzaak van? Van der Steur ziet de krapte op de arbeidsmarkt in de beveiligingsbranche als belangrijke oorzaak. Hij geeft aan BNR aan dat bedrijven het moeilijk vinden vakbekwaam en goed geschoold personeel op de been te krijgen. Hij ziet daarnaast ook een andere ontwikkeling die hem zorgen baat. 'We zien dat organisatoren van evenementen de beveiliging vaak als sluitpost op hun begroting zien en niet als essentiële voorwaarde. Een evenement kan niet doorgaan als er niet voldoende en kwalitatief hoogwaardige beveiliging is geregeld.'

Welke gevaren lopen we?

Voorzitter Ard van der Steur van de Nederlandse Veiligheidsbranche maakt zich zorgen over het beschermen van grote evenementen in Nederland. Met het oog op een aantal grote evenementen in 2020 trekt Van der Steur aan de bel. 'Het aantal evenementen dat georganiseerd wordt stijgt. Er wordt onvoldoende over nagedacht of we wel in staat zijn om de capaciteit van de beveiliging te regelen.'

Beluister het volledige fragement hier:  


 


Ook op het platform Beveiligingsnieuws wordt ook de noodklok geluidt. Leon Vincken, directeur van de branchevereniging voor onder andere evenementenbeveiligers Vbe NL, maakt zich zorgen over het toenemend aantal publieksevenementen. Volgens hem zijn er niet meer voldoende gekwalificeerde beveiligers voor al deze festivals en concerten en de grote evenementen als Het Songfestival, Sail en bijvoorbeeld de Formule 1.
Er worden steeds meer grootschalige en risicovolle evenementen georganiseerd, terwijl er geen capaciteit is om deze adequaat te beveiligen. Ook binnen de sector particuliere beveiliging is de bodem bereikt, aldus Vincken. “Sommige van onze leden moeten nu gewoon ‘nee’ verkopen, omdat zij met de beschikbare capaciteit niet voor voldoende veiligheid kunnen zorgen.” Het risico bestaat dat de organisatoren gaan shoppen en terecht komen bij bedrijven die mooie woorden kunnen verkopen, maar die niet kunnen waarmaken. Of dat zij vrijwillers gaan inzetten, die niet zijn opgeleid voor de beveiliging. Vorig jaar was er al een tekort van duizend beveiligers op momenten dat veel evenementen gelijktijdig plaatsvonden. Dit jaar wordt tijdens piekmomenten een tekort van tweeduizend beveiligers verwacht.

Een oplossing volgens Vincken? Het is nu zaak om niet allemaal aan dezelfde poort te dringen maar juist bij elkaar aansluiting te zoeken. “Het veiligheidsdomein is een groot domein met vele specialisaties en niveaus. Kansen voor iedereen. Dat vraagt om de handen sectoraal in elkaar te slaan. Om samen te zoeken naar oplossingen voor de vraagstukken van overmorgen. Maar ook om oog te houden voor de verschillen. Verschillen die juist kansen bieden om van daaruit weer nieuwe oplossingen aangedragen te krijgen.” 

 

 

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.