Storytelling+en+Evenementen+deel+2%3A+hoe+jouw+merkverhaal+tot+leven+komt
Nieuws

Storytelling en Evenementen deel 2: hoe jouw merkverhaal tot leven komt

In de wereld van live communicatie en experiential marketing speelt storytelling een cruciale rol bij het creëren van blijvende indrukken en het verbinden van merken met zowel interne als externe doelgroepen. In deel twee van het Dossier Storytelling en Evenementen kijken we naar hoe je op een slimme en effectieve wijze jouw merkverhaal tot leven wekt op jouw evenement.

De komende dagen duikt de redactie de wereld van storytelling en marcom-events in. In 5 artikelen nemen we je mee in de volgende onderwerpen:

1. De Impact van Verhalen en Storytelling op Merkbeleving (Online)

2. Hoe komt jouw merkverhaal tot leven op jouw event

3. Hoe betrek jouw gast bij jouw storytelling (volgt)

4. Innovatie technologie en jouw live merkverhaal (volgt)

5. Hoe meet je de impact van jouw storytelling? (volgt)

 

In deel II duiken we in de wereld van:

Hoe komt jouw merkverhaal tot leven op jouw event

De kracht van storytelling ligt niet alleen in het vertellen van boeiende verhalen, maar juist in de continuiteit, de consistentie. De merkbeleving op een evenement wordt pas passend en naadloos als het volledig geintegreerd is in jouw merkverhaal. 

Dit zijn de 5 stappen om jouw merkverhaal, jouw storytelling, tot leven te wekken op jouw event:

1. Het Belang van Merkconsistentie in Evenementen
Merkconsistentie is de sleutel tot het opbouwen van vertrouwen en het creëren van een herkenbare merkidentiteit. In evenementen gaat het erom een uniform verhaal te vertellen dat in lijn is met de waarden en het DNA van jouw merk. Consistente communicatie draagt bij aan de geloofwaardigheid van het merk en versterkt de boodschap die wordt overgebracht tijdens evenementen. Is de beleving op jouw event in lijn met alle andere uitingen, dan komt vanuit herkenbaarheid en lading vooraf, op het event een soort hoogtepunt: je beleeft letterlijk het verhaal.

2. DNA, merkwaarden en jouw storytelling vertalen naar beleving
Een diepgaande analyse van je eigen merk, jouw DNA en het verpakken van deze elementen in een merkverhaal, is de voorwaarde voor live storytelling op een event. Marketeers moeten de kernwaarden, missie en visie van het merk begrijpen om een verhaal te creëren waarin beleving op het event centraal staat. Met daarbij de doelgroep en de kenmerken van die doelgroep als sturend element, kom je vanuit creativiteit, innovatie en kennis van live, tot een effectief evenement vol live storytelling.

3. Voorbeelden
Om niet te sturend of te gekleurd te zijn, kiezen we voor twee fictieve voorbeelden

Een bekend kledingmerk dat tijdens evenementen consistent de nadruk legt op duurzaamheid en ethische productie, wat overeenkomt met hun bredere merkverhaal, komt tot een beleving waar bijvoorbeeld de nieuwe collectie centraal staat, maar dan altijd verpakt in die twee elementen (duurzaam en ethisch verantwoord)

Voorbeeld B: Een techgigant, die zichzelf positioneert als de voorloper, de innovatieve partner, benadrukt in de live events bijvoorbeeld tijdens een lanceringsevenement het innovatieve karakter. De pionier die ze zijn, neemt de relaties/bezoekers mee in het ontstaan van dit nieuwe product. Door het verhaal te vertellen, krijgt het launch evenement een breder karakter dan puur de lancering. Eigenlijk vertel je een nieuw, logisch volgend, nieuw hoofdstuk in het merkverhaal.

4. De balans met creativitiet en beleving tov jouw story
Creativiteit is essentieel, maar het moet in lijn zijn met de merkidentiteit, kernwaarden en jouw storytelling. Een benadering waarbij creativiteit, innovatie en bijzondere experiences mag daarbij niet ten koste gaan van de kernwaarden van het merk. Dus, ja je mag van het gebaande pad af, uniek durven zijn, maar wel altijd in lijn met wie of wat je bent. Kortom: de creativiteit en de belevingselelementen staan altijd in dienst van jouw boodschap, jouw storytelling en niet andersom.

5. Laat jouw doelgroep de storytelling meeschrijven
Feedback van deelnemers is een waardevol instrument om jouw storytelling tot leven te wekken. Door input van jouw doelgroep te verwerken in jouw event, zorgt ervoor dat de kans op eenzijdig zenden afneemt. Daarbij is de klant niet altijd koning, maar zorgt het verwerken van de input van jouw doelgroep, zeker bij belevingen en events, voor herkenning vanuit de ontvanger. Laat daarbij jouw eigen storytelling net los, maar pas het zo aan dat de live storytelling past bij de wensen en terugkoppelingen van jouw doelgroep. Het maakt de beleving veel sneller relevant.

Conclusie:

Merkconsistentie in evenementverhalen is niet alleen een kwestie van uniformiteit, maar ook van het creëren van een diepere verbinding met de doelgroep. Marketeers moeten strategisch denken over hoe ze de merkidentiteit kunnen verweven in de verhalen die ze vertellen tijdens evenementen, waardoor een naadloze en gedenkwaardige merkbeleving ontstaat. Het draagt bij aan de opbouw van een duurzaam en vertrouwd merkimago op de lange termijn. Daarbij speelt die live beleving een zeer duurzame en lang houdbare rol.

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.