De+Coronacrisis+is+h%C3%A9t+moment+om+te+investeren
Persberichten

De Coronacrisis is hét moment om te investeren

Wie in onze branche de Coronacrisis zakelijk wilt overleven dient de hand stevig op de knip te houden. Bij de meeste bedrijven verdwijnen de marketingbudgetten als suiker in de koffie en wordt er op iedere mogelijke manier op kosten bespaard. Verstandig en meestal onvermijdelijk. Toch gaat het niet overal zo.

Hand op de knip

Wie in onze branche de Coronacrisis zakelijk wilt overleven dient de hand stevig op de knip te houden. Bij de meeste bedrijven verdwijnen de marketingbudgetten als suiker in de koffie en wordt er op iedere mogelijke manier op kosten bespaard. Verstandig en meestal onvermijdelijk. Toch gaat het niet overal zo.

Van +250 events naar 0

Het bedrijf Bar Company verhuurt onder andere cocktailshakers en barista’s met mobiele bars op zakelijke evenementen. Het bedrijf was op weg om haar beste Q1 ooit te draaien, met meer dan 250 uitgevoerde evenementen.

Tot 27 februari, toen de eerste Corona besmetting in Loon op Zand werd vastgesteld. Het gevolg: een tsunami aan annuleringen en zeventig collega’s zonder werk.

Grotere overlevingskans door te investeren

Net als bij iedere andere organisatie werden onnodige uitgaven onder de loep genomen en geschrapt. Zo werden de afvalcontainers niet meer opgehaald en werd het 10-jarig bestaan niet gevierd.

Maar van voorzichtig de crisis uitzingen was geen sprake. Het bedrijf investeerde door, ook op zaken die niet direct omzet opleveren.

Zo investeerde het bedrijf in haar eigen merk met een rebranding. Bar Company ging opnieuw op zoek naar haar eigen merkidentiteit en dit resulteerde onder andere in een nieuw logo. ‘Een logische keuze, want onderzoek heeft veelvuldig aangetoond dat sterke merken, meer verkopen’ aldus mede-eigenaar Tim Wildenbeest.

Om klaar te zijn voor als-het-weer-kan werd daarnaast het verouderde wagenpark van 15 bussen en bakwagens vervangen voor nieuwe voertuigen met branding in de nieuwe huisstijl.

Maar de grootste investering werd gedaan in het personeel. Waar veel bedrijven afscheid namen van alle flex-contracten besloot Bar Company, ondanks 100% omzetverlies, om juist deze groep medewerkers aan zich te binden door hen allemaal door te betalen. Omdat er geen werk meer voorhanden was, werden de medewerkers extra getraind in de eigen opleidingsfaciliteit (BarCademy). 'Hierdoor zijn alle medewerkers breder inzetbaar wanneer het weer aantrekt'.

Zelf doen is optellen, samenwerken is vermenigvuldigen

Bar Company ontving vaak de vraag van cateraars en evenementenlocaties naar de inhuur van koffiemachines. Niet voor op kantoor, maar om grote groepen gasten tijdelijk van verse koffie te voorzien. En dan graag op verrijdbaar meubel met eigen watertanks zodat de machines ook op plekken kunnen staan waar geen waterleiding ligt.

Bar Company wilde haar klanten graag van dienst zijn met innovatieve nieuwe koffiemachines. Innovaties zien immers vaker het levenslicht in periodes van crisis. Denk bijvoorbeeld aan de lancering van de iPod enkele weken na 9/11. Maar tien van deze koffiemachines kosten al gauw €150.000,-. Geld dat het bedrijf de afgelopen maanden niet kon uitgeven. Maar met het oog op de toekomst en in samenwerking met de fabrikant heeft Bar Company 15 revolutionaire koffiemachines aan weten te schaffen.

In de week dat de machines afgeleverd werden ontving Bar Company een aanbesteding van Hutten Catering voor een groot aantal koffiemachines. Deze werd dezelfde week gewonnen. Zonder geluk vaart niemand wel?

Anticyclisch investeren

De Corona crisis is verschrikkelijk en er is geen ontkennen aan. Maar een crisis kan ook de aanzet zijn tot het verkennen van nieuwe mogelijkheden. Dat anticyclisch investeren kan lonen blijkt uit het voorbeeld van Hyundai. Tijdens de recessie bleef deze autofabrikant investeren in haar marketingactiviteiten. Daarnaast vond hun marketingafdeling een manier om in te spelen op de grootste angst van potentiële klanten: de vrees om hun baan te verliezen. Dus beloofde Hyundai dat kopers hun nieuwe auto mogen inleveren, wanneer ze hun baan of inkomen verloren in de loop van het jaar na hun aankoop. Als gevolg van dit idee steeg de verkoop van de Hyundai Sonata met maar liefst 85 procent! (www.managementsite.nl)

Uit de crisis

Hoe Bar Company uit de crisis komt moet nog blijken. Maar het bedrijf kijkt vol verwachting naar de toekomst.  

‘Uit de geschiedenis blijkt dat ondernemingen die een goede balans weten te vinden tussen het tijdig snijden in de kosten om de recessie uit te kunnen zingen en tegelijkertijd investeren om morgen te kunnen groeien, het beste uit een recessie komen. Stilzitten is niets voor ons en als het straks weer kan, zijn we er 200% klaar voor!’ 

aldus Tim Wildenbeest.

Hoe denkt u over investeren in tijden van crisis?

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.