Duurzaamheid+onderaan+de+lijst+bij+keuze+evenementenlocatie
Persberichten

Duurzaamheid onderaan de lijst bij keuze evenementenlocatie

EVENEMENTEN DUURZAAMHEID - Alles op duurzaam. Vegan catering. No waste. Makkelijk toegankelijk met openbaar vervoer. Duurzaam aanbesteden etc etc. Maar Theater Amsterdam dacht als evenementenlocatie, laten we nou eens onderzoeken welke rol het speelt bij de keuze van een evenementenlocatie...

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Ook in de zakelijke evenementenbranche. Toch? Theater Amsterdam deed onderzoek onder B2B eventmanagers naar de rol die duurzaamheid speelt bij het kiezen van een evenementenlocatie. Zo bleek dat bij de keuze van de eventlokatie duurzaamheid onderaan de prioriteitenlijst staat, maar dat tijdens het event zelf, een duurzaam aanbod wel belangrijk is.

Catering en parkeeraanbod bepalen locatiekeuze
De twee belangrijkste factoren bij het kiezen van een evenementenlocatie zijn de catering op locatie en de aanwezigheid van parkeergelegenheid. Zij zijn precies even belangrijk in het maken van een keuze, op de voet gevolgd door de mate van ontzorging die de locatie aanbiedt. Na de bereikbaarheid met OV en de omgeving van de locatie staat dan toch op de allerlaatste plek: de duurzaamheid van de locatie.

Kraanwater en cateringaanbod
Kraanwater, het is in Nederland gratis en de kwaliteit is het beste van Europa. Toch scoorde het aanbod van vers kraanwater laag in de survey. In de evenementenorganisatie wordt weinig prioriteit gegeven aan het schenken van kraanwater; flessen water vindt men over het algemeen ook goed. Het is wel belangrijk dat dit glazen flessen zijn, en de glazen recyclebaar zijn. Want het aanbieden van disposables tijdens het evenement, zoals plastic bekers, werd sterk afgekeurd. Men vond het heel belangrijk om hier bij evenement rekening mee te houden.

“Zakelijke events hebben zich de afgelopen tijd ‘gefestivaliseerd’ en vooral tijdens de invulling van het event wordt een duurzaam aanbod steeds belangrijk. Biologische producten, het tegengaan van voedselverspilling, en het bieden van alternatieven voor plastic zijn bij Theater Amsterdam manieren om daar mee om te gaan. Ook stimuleren wij ‘event sharing’; het delen van podia, techniek en banners met andere events, zodat het hergebruikt kan worden', Eva Otto, directeur van Theater Amsterdam.

Veganistische en vegetarische keuzes
Volgens onderzoeksbureau Bron is één op 20 Nederlanders vegetariër. Toch wordt er aan het aanbod van vegetarische opties voor evenementen relatief veel waarde gehecht; meer dan negentig procent vindt dit heel belangrijk. Vegetarische opties zijn dus belangrijk. Het aanbieden van biologische producten en veganistische producten blijken iets minder belangrijk. Veertig procent zegt veganistische opties belangrijk te vinden.

Plastic is een no go
Twintig procent van de respondenten gaf aan een duurzame evenementenlocatie heel belangrijk te vinden bij het maken van een locatiekeuze – voor 10 % was dit absoluut niet belangrijk. In de organisatie van het evenement zelf, bleken het maken duurzame keuzes belangrijker. Zo is het gebruik van plastic op evenementen een absolute no go; 75% geeft aan het belangrijk, of zelfs heel belangrijk, te vinden dat er zo min mogelijk disposables worden ingezet. Minder dan 10% vindt dit helemaal niet belangrijk. Het tegengaan van voedselverspilling staat ook hoog op de prioriteitenlijst; bijna 70% zegt dit belangrijk te vinden.

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.