No-Waste App pakt door: ‘hoe meer bedrijven ermee werken, hoe minder waste’

18-10-2018 - Onderzoek van Wageningen University & Research toont aan dat 40 tot 50 procent minder voedselverspilling haalbaar is. Samen met het bedrijfsleven zoeken zij naar oplossingen om dit te bereiken. Denk aan het terugdringen van oogstverliezen, nieuwe bewaartechnieken, slimme verpakkingen en handige apps. Catering Lokaal sprong in dit gat en ontwikkelde de No Waste App om voedselverspilling tijdens evenementen tegen te gaan.

Is het echt zo erg gesteld met de voedselverspilling in onze branche?
De gemiddelde Nederlander gooit jaarlijks 50kg goed voedsel weg. Dat is niet alleen geldverspilling (ongeveer 150,- per persoon) maar betekent ook verspilling van hulpbronnen, wat weer een negatief effect heeft op de beschikbaarheid van voedsel voor anderen. Momenteel monitort Wageningen ook bij cateraars waar in het cateringproces voedsel verloren gaat.De cijfers uit het onderzoek uitgevoerd door Wageningen University & Research zijn momenteel niet specifiek voor onze branche maar uit ervaring, en via geluiden van collega cateraars, weten wij dat ook de verspilling binnen onze branche aan de orde van de dag is’, zegt Marco Deusing van Catering Lokaal.

Met de No-Waste App kunnen eventdeelnemers hun gerechtkeuzes en smaakvoorkeuren aangeven. De culinaire invulling is dus geen verrassing meer. Hoe kijk je hier tegenaan?
'De verrassing zit hem niet in dat je niet weet wat je op een evenement te eten en drinken krijgt, maar in een verrassend en kwalitatief aanbod. Daarom bieden wij onze gasten het Chef’s Choice menu, waarin wij extra aandacht geven aan vegan en koolhydraatarm. De wijze van presentatie spelen hierin een belangrijke rol.'

Met de app wordt een no waste-policy nagestreefd. Wat doen jullie nog meer om verspilling tegen te gaan en jullie footprint zo klein mogelijk te houden?
'Bij ieder evenement werken we met lokale ondernemers; dit noemen wij meaningful business, de omzet landt bij de ondernemers. We streven ernaar gebruik te maken van lokale productieruimtes, zodat de reisafstand en de uitstoot van onze culinair invulling wordt gereduceerd. Ook scheiden we ons afval en maken we gebruik van duurzame en biologisch afbreekbare disposables.'

'Catering Lokaal werkt graag met seizoen producten van onze ondernemers, en liever niet meer met producten uit andere seizoenen. Dit omdat kunstmatige verwarming en verlichting van deze producten kunnen leiden tot extra CO2 uitstoot, en daarbij de meeste seizoen producten ook een betere smaak hebben. Daarnaast onderzoeken we op dit moment hoe wij catering meer circulair kunnen maken.'

Wordt de app in de toekomst ook beschikbaar voor andere cateraars/opdrachtgevers/eventorganisatoren?
‘Dat willen wij zeker, hoe meer bedrijven er mee gaan werken hoe minder waste er zal zijn!’, aldus Marco Deusing van Catering Lokaal.

 

0 Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Reageer

EventBranche supporting partners

 

EventBranche preferred partners