Toekomst+van+het+evenementenvak+%28deel+IV%29%3A+Hoe+pas+je+crowdsourcing+toe+voor+events%3F
Nieuws

Toekomst van het evenementenvak (deel IV): Hoe pas je crowdsourcing toe voor events?

TOEKOMST EVENTMARKETING - De studenten van Hogeschool Utrecht moesten in hun tweede jaar een visie geven op de toekomst van de eventbranche. In deel IV van Toekomst van het Evenementenvak: hoe pas je crowdsourcing toe voor evenementen in de toekomst? Vivian van Wijngaarden deelt haar kennis:

Steeds vaker zie je dat organisaties geïnteresseerd zijn in de mening van het publiek. Ook het Magneet Festival heeft het publiek gebruikt voor het creëren van een nieuw concept. De organisatie heeft de bezoekers gevraagd ideeën in te zenden. De beste ideeën werden daadwerkelijk uitgevoerd op het festival (Magneet festival, z.d.). Crowdsourcing is het proces waarbij kennis en creativiteit van meerdere mensen samen wordt genomen om tot vernieuwende ideeën en oplossingen te komen (Rouse, 2017).” Maar wat kan er nog meer met crowdsourcing, hoe pas je het toe en wat zijn de voor- en nadelen?

Definitie van Crowdsourcing door Jeff Howe: “The act of a company or institution taking a function once performed by employees and outsourcing it to an undefined (and generally large) network of people in the form of an open call (Howe, 2006).”

Volgens Jeff Howe is crowdsourcing te verdelen in vier strategieën. Welke strategie de organisaties toepast is afhankelijk van wat de specifieke vraag is (Howe, 2008).

  • De eerste strategie is crowd wisdom. Dit betekent ook wel collectieve intelligentie. Bij crowd wisdom staat centraal dat een groep gebruikers meer kennis heeft dan een specialist (Howe, 2008). Het beste voorbeeld van deze crowdsourcing strategie zou Wikipedia kunnen zijn.
  • De twee de strategie is crowd creation. Dit is een van de meest voorkomende vormen van crowdsourcing in de evenementenbranche. Door gebruik te maken van de creativiteit van een groep mensen kan een bepaald probleem of vraag worden opgelost. Bij crowd creation is de uitkomst altijd een eindproduct (Howe, 2008).
  • De derde strategie is crowd voting. Hierbij sturen mensen reacties en commentaar over een bepaald onderwerp (Della Corte, 2013). Grote commerciële organisaties maken vaak gebruik van crowd voting om meningen van een grote gemeenschap te krijgen (Saxton & Kishore, 2013).
  • De vierde strategie is crowd funding. Dit is het financieren van een project of onderneming door geld in te zamelen van een groot aantal mensen die elk een relatief klein bedrag bijdragen, dit gebeurd meestal via internet. (Reffel, 2018).

Ook in de evenementenbranche komt crowdsourcing steeds vaker voor. Op festivals wordt steeds meer ingespeeld op beleving en de verwachting van bezoekers. Door een grote groep mensen te betrekken bij het organiseren van een evenement kan dit bijdragen aan een betere evenementbeleving van bezoekers. Als organisatie wil je innovatief zijn. Door middel van crowdsourcing kan de kennis en creativiteit van bezoekers gebruikt worden om tot vernieuwende ideeën en oplossingen te komen (Kaeter,2014). Anouk de Graaf sluit zich hierbij aan: “Een groot voordeel van crowdsourcing bij het organiseren van een evenement is, dat je de kennis van de huidige doelgroep kunt gebruiken om een evenement te organiseren dat nog beter aansluit bij de verwachtingen van de bezoekers.”

>> Lees het volledige artikel: 

Is CROWDSOURCING het nieuwe werkproces voor evenementen in de TOEKOMST?

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.