Vanaf 2020 extra belasting per festivalbezoeker voor milieu schade

16-04-2018 - Als het aan demissionair wethouder Udo Kock van Financiën ligt komt er een nieuwe belasting voor commerciële festivals. Partij voor de Dieren introduceerde het idee om iedere festivalbezoeker deze zogeheten 'rotzooibelasting' te laten betalen om milieu schade tegen te gaan. Dat melden diverse media.

Vanaf 2020 zou er 66 cent per bezoeker moeten worden betaald. Deze belasting zou een maand na het evenement moeten worden afgedragen door de festivalorganisatie aan de gemeente. Naar schatting levert dit 450.000 euro op die volgens raadslid Johnas van Lammeren (Partij voor de Dieren) kan worden gebruikt om overlast te beperken en de schade aan groengebieden te herstellen. Naar schatting vallen tussen de 100 en 300 grotere festivals binnen de belastbare categorie. Inclusief dance- en foodfestivals. Festivals met minder dan 500 bezoekers en gratis evenementen zouden buiten de heffing vallen.

Al jaren is er een ‘vermakelijkheidsretributie’ van kracht, een taks op leuke dingen zoals een ritje met een rondvaartboot of hop-on-hop-offbussen. Naast de nieuwe belasting om mileuschade te beperken wordt er ook nagedacht over een belasting voor festivalorganisaties voor het gebruik van de openbare ruimte. Organisatoren betalen de gemeente nu alleen voor de aanvraag van een evenementenvergunning.

0 Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Reageer

EventBranche supporting partners

 

EventBranche preferred partners